Patroon oranje

Algemeen

Is UpcyclePlein Peelland een biomassacentrale?

Nee, want in een biomassacentrale wordt organische stof, bijvoorbeeld houtsnippers, verbrand. Bij verbranding komt alle koolstof uit de organische stof als CO2 vrij.  UpCyclePlein Peelland gebruikt een geavanceerde composteringstechniek waardoor maar 40% van die CO2 vrijkomt, omdat de overige koolstof in de compost achterblijft en als bodemverbeteraar wordt ingezet. Een win-win situatie, want je wekt energie (duurzame warmte) op met veel minder milieubelasting en produceert een aantrekkelijke bodemverbeteraar die bijdraagt aan de vastlegging van koolstof in de bodem.

Wat is belangrijk bij het zoeken van een locatie?

De voorkeur heeft een locatie centraal in de Peelregio om transportafstanden van organische reststromen naar UpCyclePlein Peelland te beperken. Daarnaast is het van belang dat op de locatie stromen gedroogd kunnen worden en/of de locatie in de buurt van een warmtevrager ligt. Een warmtevrager is bijvoorbeeld een woonwijk waar de vrijgekomen warmte gebruikt kan worden voor het verwarmen van water en huizen.

Wie maakt gebruik van de hoogwaardige bodemverbeteraars?

De compost uit de installatie is een zeer gewild product bij tuinders en akkerbouwers om de kwaliteit van hun landbouwgrond te verbeteren. Daarnaast wordt de compost ook voor eigen gebruik ingezet door particulieren. Het verhoogt de hoeveelheid organische stof en humus in de bodem waardoor het bodemleven wordt geactiveerd en planten en gewassen beter groeien. 

Hoe kan het proces van compostering worden versneld? En wat is het voordeel hiervan?

Dit doen we door micro-organismen toe te voegen en te zorgen voor de juiste beluchting en een optimaal vochtgehalte. Hierdoor verloopt het composteringsproces razendsnel en wordt er veel warmte geproduceerd. Dat is aantrekkelijke groene warmte die voor allerlei doeleinden kan worden ingezet.

Kan ik mijn organische reststromen hier ook naartoe brengen?

Nee, UpCyclePlein Peelland wil graag duurzaam samenwerken met partijen die nu al organische reststromen inzamelen en transporteren. Wel kiezen we bewust voor zoveel mogelijk reststromen uit de peelregio. Zo blijven de transportafstanden kort. Ook dat is duurzaam.

Wat gebeurt er nu met de organische reststromen uit de regio?

Veel groenafval wordt nu buiten gecomposteerd. Een traag proces waarbij emissies en geur vrijkomen, die niet worden afgevangen. GFT-afval wordt wel indoor gecomposteerd, maar zonder benutting van de warmte die vrij komt.

Wordt de vrijgekomen warmte benut?

Zeker. Op dit moment worden verschillende mogelijkheden onderzocht. De vrijgekomen warmte kan ingevoerd worden op een stadswarmtenet om huizen te verwarmen. Ook kan de vrijgekomen warmte geleverd worden aan de industrie of gebruikt worden voor het nadrogen van producten.