Patroon oranje
Via compostering naar een duurzame verwarming en een actief bodemleven

 

Duurzame warmteproductie

Bij het composteringsproces komt een grote hoeveelheid warmte vrij. Bij UpCyclePlein Peelland kunnen we deze warme lucht bijvoorbeeld gebruiken voor het nadrogen van producten of het verwarmen van huizen in de regio. Zo wijst onderzoek uit dat de verwerking van 100.000 ton organische reststromen voldoende energie oplevert om ca. 2.000 huizen te verwarmen en van warm water te voorzien. De duurzame energie komt  beschikbaar in de vorm van warme lucht die het water verwarmt. UpCyclePlein Peelland is in staat om tot 30 à 40% in de warmtebehoefte van het warmtenet Helmond te voorzien. Naast de betere benutting van warmte leidt het regionaal verwaarden van reststromen tot een aanzienlijke vermindering van logistieke kosten in vergelijking met de huidige laagwaardige verwerking buiten de regio.

Het hoogwaardig verwerken van organische reststromen in de regio past naadloos in het beleid van gemeenten en provincies die graag een transitie maken van fossiele naar meer duurzame energievormen. Daarmee is het UpCyclePlein een belangrijk onderdeel van de regionale energiestrategie en draagt het bij aan het realiseren van het Klimaatakkoord.

 

 

Waardevolle bodemverbeteraar

Miljarden micro-organismen zijn dagelijks actief om organische stof om te zetten naar humus. Waar bij het UpCyclePlein de hoogwaardige bodemverbeteraar een resultaat is van een door mensen gecontroleerd proces, ontstaat humus in de natuur door de natuurlijke afbraak van organisch materiaal. Deze humus, of de door ons geproduceerde bodemverbeteraar is zeer belangrijk voor een gezonde bodem. Het zorgt niet alleen voor extra bodemvruchtbaarheid, waardoor gewassen beter groeien, maar het draagt ook bij aan een actief en gezond bodemleven en meer biodiversiteit. Daarnaast leggen we via onze geproduceerde bodemverbeteraars veel koolstof (C) in de bodem vast waardoor er minder CO2 in de atmosfeer komt. Zo dragen we bij aan het behalen van duurzaamheidsdoelen.